Radionica Čitaonica

Šta je to Radionica Čitaonica?

Radionica Čitaonica je projekat koji podrazumeva čitanje sa decom, odnosno podsticanje, ohrabrivanje, osamostaljivanje dece za samostalno čitanje i istraživanje. Radionice u trajanje od po sat vremena namenjene su pre svega osnovcima i srednjoškolcima.

Na tim radionicama istražuje se, diskutuje, tiho i glasno razmišlja o određenoj temi, a deci se na kraju radionice preporučuje knjiga za decu, prikladne za taj uzrast, u kojoj mogu naći neke odgovore na pitanja koja su postavljena na Radionici Čitaonici. Preporučena knjiga je samo osnova za dalje istraživanje.  

O čemu pričamo / čitamo?

Teme koje biramo da obradimo na Radionici Čitaonici takve su da angažuju znanja koja deca već imaju o datoj temi, a onda se ona povezuju i kombinuju na načine koji vode jednom širem sagledavanju teme, a pre svega uzimajući u obzir društveni kontekst. Dakle, fenomeni koje obrađujemo na Radionici Čitaonici posmatraju se kroz svoje posledice po zajednicu. Zanima nas kako je jezik uticao na oblikovanje ljudskih zajednica, kako je dug doveo do pojave pisma, zašto ljudi ratuju, odnosno – kako ovaj svet može biti bolji. Na kraju radionice deci se preporučuje određeni naslov za dalje samostalno čitanje i istraživanje.

Ciljevi Radionice Čitaonice

Cilj radonice je da probudi radoznalost i želju za znanjima koja nisu deo školskog programa. Podrazumeva se angažovanje znanja koja deca već poseduju – tako im pronalazimo primenu i svrhu u realnosti. Radionica podstiče razmišljanje i razgovor, podstiče postavljanje pravih pitanja pre nego davanje konačnih odgovora.

Veoma važna stvar u vezi s radionicom jeste da insistiramo na tome da suštinska pitanja nemaju samo jedan tačan odgovor. Deca su slobodna da glasno razmišljaju o određenom problemu i razumeju da je u redu ne dobiti jedan jedini konačan odgovor. Shvataju da se određene teme moraju promišljati stalno i da naša istina ne mora biti nešto što neizostavno važi za sve ljude na svetu u svim vremenima. Razvija se kultura dijaloga i uvažavanja različitosti.

I, naravno, podstiče samostalno čitanje i istraživanje.

Zapratite i fb stranicu Radionice Čitaonice i budite u toku sa radionicama koje organizujemo. Na strani ćete naći i preporuke za čitanje sa decom i knjige za decu. Dobrodošli!