Zec Petar i čudesni svet Beatriks Poter

Ništa lepše nego kad se ovako namesti! „Zec Petar“ je odličan primer kako da preko crtaća, odnosno filma za decu, detetu „podmetnete“ knjigu. Ovo je jedan primer kako čitati sa decom i kako se knjige za decu nekad same od sebe nametnu.

Beatriks Poter i njeni junaci
Beatriks Poter, autorka „Petra Zeca“, pomalo je već zaboravljena, uprkos tome što se širom sveta i dalje objavljuju njene priče za decu u milionskim tiražima. Zec Petar i ostali njeni junaci doživeli su sudbinu tolikih drugih junaka svetske književnosti za decu – pregazilo ih je vreme. Hari Poter i ostala epska fantastika, jarke boje i potpuno drugačiji tip ilustracije, kao i prosta činjenica da se vremena menjaju, ukusi se menjaju, deca se menjaju, dovelo je do toga da Petar Zec ne bude prvi izbor roditelja i dece kada su knjige u pitanju.

Kako klasik postaje klasik?
No, klasik tako i postaje klasik što uspeva da prevaziđe izazove vremena. „Zec Petar“ koji je trenutno u bioskopima nije prvi crtać/filmić napravljen po pričama Beatriks Poter. Naprotiv, ako odete na Youtube, naći ćete ih gomilu, snimljenih u više navrata posle Drugog svetskog rata. Ono što ih spaja jeste tip ilustracije, odnosno animacije, jer je Beatriks svoje likove i priče ne samo napisala nego i ilustrovala. Zna se kako izgleda Petar Zec. Ne može drugačije. I kako izgleda zeka Bendžamin. I Gospodin Mekgregor. I njegova bašta. Tu nema vrdanja.

Odlično izdanje avantura zeca Petra na srpskom
Upravo ta „zadatost“ u načinu prikazivanja obezbeđuje junacima Beatriks Poter i njihovim pustolovinama posebno mesto u svetskoj književnosti za decu. U Srbiji je prošle godine izdavač „Data status“ objavio originalno i autorizovano izdanje avantura zeca Petra pod nazivom „Sve pustolovine zeca Petra“. Pored same priče o zecu Petru, tu su i ona o zeki Bendžaminu, Lulinim zečićima i gospodinu Liscu. „U ovoj knjizi ćete naći priče u integralnoj verziji, propraćene izvornim ilustracijama“, kaže izdavač u uvodnoj napomeni.

Petar Zec je, zahvaljujući holivudskom filmu za decu koji se daje u fensi bioskopima širom sveta, pa i kod nas (tamo gde ih ima), skrenuo pažnju javnosti, roditeljima i deci, na jednog autora, tj. autorku koja je ovde skoro pa zaboravljena. Ovu situaciju sa filmom treba iskoristiti da bi se ponovo popularisala knjiga. Kao što je gore već navedeno, trenutno kod nas imamo sjajno izdanje priča o zecu Petru.

I – što bi rekli u top-šopu – to nije sve!
No, ovde ima i još jedan sjajan dodatak: pre desetak godina, tačnije 2007. premijerno je prikazan film „Miss Potter“, o životu Beatriks Poter i o tome kako su nastale njene priče i njeni junaci. Glavne uloge tumače Rene Zelveger i Juan Mekgregor. Film je pre-di-van!

Plan za čitanje
Dakle, plan je sledeći: prvo vi odvojite jedno veče, uz čašu vina i gomilu maramica, i pogledate „Miss Potter“.

Pošto se zaljubite u nju i njene junake, odvedete dete u bioskop i pogledate dečji film „Zec Petar“.

Nakon super avanture u bioskopu, svratite do knjižare i kupite „Sve pustolovine zeca Petra“. I to čitate za laku noć. I tako čitanje ove knjige sa decom svaki put budi neke lepe uspomene i u sam čin čitanja „učitava“ divne emocije.

Kad se odomaćite sa pričama, na youtubeu možete naći animirane filmove sa avanturama njenih junaka (na engleskom). Animacija je u skladu sa njenim ilustracijama, a i radnja u animiranom filmu verno prati onu iz priče. Tako se možete dugo, dugo družiti sa zecom Petrom, zekom Bendžaminom, patkom Jasminom, gradskim mišem Jocom i ostalim likovima iz sveta Beatriks Poter. A njen svet je zaista čaroban!

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *