“Slovići”, porodična priča za učenje latinice

Obožavam kad naletim na sjajnu knjigu koju je sam autor izdao. Odmah vidiš da je neko tu knjigu baš takvu sanjao i onda okupio ekipu koja mu je – verovatno više iz ljubavi, a manje zbog novca – pomogla da taj san i ostvari. Slovići su takva knjiga, vidi se iz aviona! Naslovna strana me odmah kupila.

A kad otvoriš… Knjigu je pisala jedna tetka, jednom Mateu, koji živi daleko od svoje tetke. Ova knjiga je jedna posebna vrsta spomenara-slovarnika, priča o (njihovoj) porodici Slović. Ali nemojte misliti da je ovo jedna od onih dozlaboga sentimentalnih tetkica koja sad u vapaju svom za sestrićem prosipa suze i patetična sećanja. A ne! Ovo je vedra i vesela knjiga, to je jedna veeeeeelika priča, „trideset slova“ dugačka priča o jednoj divnoj porodici punoj ljubavi, pažnje, komšija, kuca i maca. Tu je i jedan kanarinac, jedan hrčak, jedan orah i jedan dosadni ujak. Jedan čajnik, jedna kutija za čuvanje kolača, jedna knjiga o sreći.

Moja deca su odlepila za Slovićima! I to odlepila komplet, u rasponu od 5 do 12 godina. Slovići su i odlična knjiga za učenje latinice. Svaka dvolisnica je jedna priča, jedno slovo, jedan događaj, jedna uspomena. Videla sam gomilu knjiga za učenje azbuke ili abecede u kojima je svako slovo jedna pesmica koja počinje tim slovom, ili jedna životinja koja počinje tim slovom, i malo su mi onako bezveze ti silom urimovani stihovi, samo da bi se zadovoljila forma. Slovići su u tom smislu stvarno prijatna promena.

A koliko je truda i ljubavi uloženo u Sloviće vidi se i po tome što je prelepo ilustrovana originalnim ilustracijama Ivane Ristić, a korišten je i poseban font Nioki BG autorke Marijane Oršolić. Tetka se očigledno vrlo potrudila da svom Mateu napravi najlepši spomenar-slovarnik, a mi ostali možemo samo da uživamo u ovom divnom proizvodu njihove ljubavi.

Btw, Sloviće možete naći na: www.slovici.com. Uživajte!

admin

3 Comments

  1. Prava osoba na pravom mestu.
    Jedna velika mama, prepuna iskustva, snova i slova iz dečijeg sveta, sada i za drugu decu. Najbolji prijatelj i pomoćnik roditeljima i deci u odabiru naslova i knjiga, bravo, bravo,…. čekamo sledeće objave 🎆🎆🎆

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *