Ljutito meče: Neću i tačka!

Kad govorimo o čitanju sa decom i knjigama za decu, ne možemo zaobići jednu od najlepših i svakako najvoljenijih pesama za decu, uz koju su odrasle generacije, prvo je slušajući od svojih roditelja pred spavanje, a onda ih recitujući na takmičenjima i audicijama za škole glume.

Ljutito meče je neodoljivo jer je pravo, jer je istinito, jer svi imamo po jedno u kući. Volimo što je takvo, sa stavom i karakterom, ali u isto vreme razmišljamo o tome kako da ga obuzdamo, kako da ga malo savijemo, a ne slomimo. Sviđa nam se mečetova neustrašiva priroda i nadamo se da će je zadržati, jer znamo koliko će mu u životu trebati.

Dok kore svoje ljutito meče, i mama, i tata, i baka, nadaju se da će ga urazumiti, a opet dobro su se zamislili kad je ljutito meče reklo šta ga je peklo. Naročito onu najstrašniju rečenicu:

„A onda tiho, tiho reče:
Baš mi je krivo što sam meče!“

Eto toliko je težak taj dečiji, pardon, mečiji život! Težak pretežak! Stalno neki red, stalno te neke stvari koje kao moraju. Mora čak i da se spava. Umesto da se gleda u zvezde…

Čitanje ove pesme sa decom, naročito u izdanju koje ima fenomenalne ilustracije (kao što je ono Kreativnog centra, iz edicije Pustolovine: za predškolce), nezaboravan je doživljaj za svako dete, a u isto vreme zadovoljstvo za roditelja. Idealna kombinacija! Uživajte!

Napisala: Valerija Majus Marinković

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *