ČITANJE SA DECOM: U čemu je fora?

Čitanje sa decom jedna je od najvažnijih i najdivnijih stvari koje možete raditi sa svojim detetom. Kad kažemo „kvalitetno provedeno vreme sa detetom“, čitanje je svakako u najužem izboru aktivnosti. Kako biste vi voleli da izgleda čitanje sa vašim detetom? Jesu vam pred očima one divne slike gde sedite u predivnoj udobnoj fotelji, smiraj dana, svetlost neke lepe lampe, dete mirno i zainteresovano sluša, vi smirenim glasom čitate? Dete upija, vi sijate, novi čovek se gradi.
Ili je to možda dijalog između roditelja i radoznalog deteta koje stalno postavlja pitanja, misli svojom glavom i čini da rastete, najponosniji na svetu na svoje mudro čedo?

Da li čitate sa decom? Kada čitate sa decom? Gde čitate sa decom? Kako čitate sa decom? Imate li utvrđeni ritual? Obavezno pred spavanje? Imate decu različitog uzrasta i različitih interesovanja? Čitate sa svakim pojedinačno? Uspevate da nađete kompromise? Na kom uzrastu treba početi sa čitanjem? Pitanja je milion. Preporuka i saveta isto tako. Odakle početi? Ili da prosto uzmete Tri praseta sa police i jednostavno počnete sa čitanjem?

Evo još jedne teme za roditelje zbog koje će čitati knjige i blogove, gledati klipove na youtubeu, strahovati da li su sve uradili kako treba. A zamislite tu strašnu situaciju kada dete uopšte ne pokazuje interesovanje za tako važne stvari kakve su knjige i čitanje?! Šta ćemo sad?! Šta da radim sa svojim roditeljskim očajanjem?

Moram da kažem da zaista postoji čitava nauka koja se ovim bavi. Aktivno čitanje već neko vreme predmet je istraživanja lingvista i pedagoga, kako u svetu tako i kod nas. Postoji mnogo radova na ovu temu, ali to ne znači da mi kao roditelji moramo da prođemo kroz toliko stručnu literaturu. Ipak, neki rezultati ovih istraživanja značajni su i za roditelje i bilo bi dobro da su roditelji upoznati s njima. U nekoj kraćoj, sažetijoj verziji, naravno. S druge strane, neki roditelji prosto imaju šmek za to da čitanje učine zanimljivim svojoj deci, te njihove sesije čitanja postaju pravi doživaljaj i nešto što sasvim sigurno dotiče dete i što će dete pamtiti kao najlepšu uspomenu iz detinjstva, ali i kao nešto što ga je izgradilo u ličnost kakvom je postao.

Na ovom blogu trudiću se da kombinujem i jedno i drugo. Tekstovi koje budem objavljivala imaće podlogu pre svega u mom (našem) roditeljskom iskustvu, kao i iskustvu čitanja drugoj deci, bilo deci naših prijatelja, bilo drugoj deci u familiji. Isto tako, mnogo iskustva se nakupilo i u radu sa grupama dece kroz radionice koje smo godinama držali, kao i kroz individualne časove jezika i književnosti. Sva ova iskustva i jesu bila povod i inspiracija da ih podelim sa drugim roditeljima.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *